Vandring i Industrilandskapet

  • 19 jun 2024
  • Cafe Täppan, Historisk vandring, Norrköping, Norrköpings Stadsmuseum

På kvällen onsdagen den 19 juni samlades några polytekniker utanför Norrköpings Stadsmuseum för en historisk vandring i Industrilandskapet, vid Motala Ström.    

Vi guidades runt i Industrilandskapet och fick lära oss mer av dess historia. Vandringen avslutade  med gofika på Café Täppan med bagels dryck och kaffe o kakor. 

Vandringen i industrilandskapet började vid Norrköpings stadsmuseum och vår guide var Johanna Sievertsson. Vandringen gick från Stadsmuseets entre.

Vi fick lära oss mer om textilindustrin med bomull och yllesidan, om kraftverk, papperstillverkningen. Olika arkitekniska lösningar som taggiga fönster, spångar, betydelsen av eldvakt, skorstenar, färgning av tyger som färgade Motala ström i olika färger. Den gula fasadfärgen som går att beställa än idag med benämningen "Norrköpings gul". 

På bilderna ses olika stopp som Johanna berätttade om:  Kärleksparken, Villan, Guldkalven på skvallertorget, Bergsbron,  Arbetets Museum, Strykjärnet vars form beror på den ö det står på o Motala ström. Vi besökte även Tuppen, Bomullsspinneriet, Moa Martinsson Statyn och andra stopp runt Motala Ström. Tack till vår guide Johanna Sievertsson som delgav oss en mängd intressanta historier och svarade på alla våra frågor. 
 

Efter vandringen var vi några som gick till Café Täppan där det dukats upp till oss både bagels och dryck som brownies o rababerberpaj med kaffe.  Tack till Cafe Täppan dit vi gärna kommer igen. 

En trevlig kväll. Tack till alla som deltog. 

 

 

 

Guldkalvenbergsbroncafe täppancafe täppan